Zamieszczone przez mamaj12
przymierzam się do zakupu Octavi 1.4 TSI
Zwiń
X
-
przymierzam się do zakupu Octavi 1.4 TSI
Witam wszystkich
POwoli przymierzam się do zakupu samochodu dla mojej coraz większej rodzinki. Niebawem dołączy do Nas kolejny domownik i nasz Kiła Pro C`eed zrobi się wtedy za mała (choć póki co jest całkiem wygodnie i przestronnie). Wypad sierpniowy Octavką szwagra tylko uwteirdził mnie w przekonaniu, że właśnie tego samochodu szukam. Najważniejszą zaletą tego auta jest jego pakowność, przestronność. W auto wchodzi wszystko co potrzebne jest na 2 tygodnie 5 osobowej rodzince. Do tego jest wygodnie, zawieszenie jest komfortowe. Egzemplarz 1.9 tdi bardzo ładnie radził sobie w trasie (również jeśli chodzi o spalanie). W naszym obecnym aucie jest ok 140 kucyków i chciałem, aby przesiadka była do auta o zbliżonych parametrach. Jednak nie jestem do końca pewien czy dalej zalezy mi na "ropniaku". Jednak koszty ekploatacyjne (materiały do przeglądów) są dość spore, benzyna wychodzi pod tym względem taniej. Zastanawiam się nad Octavią w benzynie i jest kilka opcji: 1.6 MPI+LPG oraz silniki TSI (1.4 lub 1.8). Nigdy nie byłem zwolennikiem gazu, więc opcji MPI nie biorę w zasadzie pod uwagę. Mocy będzie uważam jednak za mało, przy pełnej obsadzie auta i jego wadze (chociaż przypuszczam silnik sam sobie jest prosty jak budowa cepa - co jest zapewne jego dużą zaletą). Zastanawiam się nad wyborem jednostki 1.4 TSI (miałem okazję tym jeździć i przemieszcza się to to całkiem żwawo), ale po przewertowaniu informacji o awaryjności m.in. łańcucha rozrządu, chciałbym zapytać posiadaczy aut wyprodukowanych po 2011 roku o usterkowość tego silnika. Dodatkowo dodam, że mieszkam rzut beretem od dealera Warszawa-Modlińska i nie ukrywam, że ciekaw jestem opinii o tym punkcie.
-
-
Re: przymierzam się do zakupu Octavi 1.4 TSI
Zamieszczone przez gisekWitam wszystkich
POwoli przymierzam się do zakupu samochodu dla mojej coraz większej rodzinki. Niebawem dołączy do Nas kolejny domownik i nasz Kiła Pro C`eed zrobi się wtedy za mała (choć póki co jest całkiem wygodnie i przestronnie). Wypad sierpniowy Octavką szwagra tylko uwteirdził mnie w przekonaniu, że właśnie tego samochodu szukam. Najważniejszą zaletą tego auta jest jego pakowność, przestronność. W auto wchodzi wszystko co potrzebne jest na 2 tygodnie 5 osobowej rodzince. Do tego jest wygodnie, zawieszenie jest komfortowe. Egzemplarz 1.9 tdi bardzo ładnie radził sobie w trasie (również jeśli chodzi o spalanie). W naszym obecnym aucie jest ok 140 kucyków i chciałem, aby przesiadka była do auta o zbliżonych parametrach. Jednak nie jestem do końca pewien czy dalej zalezy mi na "ropniaku". Jednak koszty ekploatacyjne (materiały do przeglądów) są dość spore, benzyna wychodzi pod tym względem taniej. Zastanawiam się nad Octavią w benzynie i jest kilka opcji: 1.6 MPI+LPG oraz silniki TSI (1.4 lub 1.8). Nigdy nie byłem zwolennikiem gazu, więc opcji MPI nie biorę w zasadzie pod uwagę. Mocy będzie uważam jednak za mało, przy pełnej obsadzie auta i jego wadze (chociaż przypuszczam silnik sam sobie jest prosty jak budowa cepa - co jest zapewne jego dużą zaletą). Zastanawiam się nad wyborem jednostki 1.4 TSI (miałem okazję tym jeździć i przemieszcza się to to całkiem żwawo), ale po przewertowaniu informacji o awaryjności m.in. łańcucha rozrządu, chciałbym zapytać posiadaczy aut wyprodukowanych po 2011 roku o usterkowość tego silnika. Dodatkowo dodam, że mieszkam rzut beretem od dealera Warszawa-Modlińska i nie ukrywam, że ciekaw jestem opinii o tym punkcie.
A jakie przebiegi roczne robisz ? i jakie odcinki codziennie pokonujesz ?
Stoisz w korkach ?Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Koledzy, którzy mają 1,4 TSI po 2011 roku to niewiele Ci powiedzą ze względu na to, że pewnie mają jak dotychczas małe przebiegi. Miejmy nadzieję, że problemy wieku dziecięcego zostały już rozwiązane. Auto jest przyjemne i silnik ogarnia taką masę, ale pod warunkiem, że nie jeździsz w pełni zapakowany. Wówczas brakuje dynamiki i spalanie zdecydowanie rośnie. W moim przypadku z okolic 7L do 8,5L. 75 kkm za mną w dwa lata i puki co bez większych niespodzianek, ale rozrząd straszy czasami.
Przy zakupie kolejnego auta bardzo się zastanowię nad marką Skoda, ponieważ bardzo nie podoba mi się podejście ASO do klienta. Serwisowałem auto w dwóch salonach i zawsze było coś nie tak.
Gdybym teraz kupował to zakręciłbym się koło: Chevroleta Cruza Kombi, Astry Kombi może nowej Ceed kombi.
Reasumując: Samochód OK - Serwis do baniBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Mam 1.4 TSI od lutego 2011. Przejechane 26 kkm. Bezawaryjnie, ale przy tym przebiegu to nie sensacja.W rozrządzie nic nie stuka nic nie puka :wink:
A tak z innej beczki: Wszyscy gadają jaki to awaryjny silnik. Ile osób miało poważne problemy? Wszyscy gadają o terkotaniu przy rozruchu(napinacz) ale czy komuś rozwalił się silnik? Czy ktoś musiał władować jakąś większą kasę na naprawę?
OCP to jedno z liczniejszych forów w Polsce ale, nie zauwazyłem powaznych awarii ( może niedoczytałem)
Nie piszę tego zeby bronić swojego zakupu. Piszcie komu coś się spieprzyło w tym silniku.
Komentarz
-
-
Krótki komentarz na temat 1.4 TSI.
Mam przyjemność ujeżdżać taki od pół roku, mam również dwoje dzieci i żonę, która nie lubi ograniczać się pakując na wakacje
Zgadzam się, że autko straciło trochę na dynamice podczas drogi na wakacje w pełnym załadowaniu, z drugiej jednak strony podczas wyprzedzania turbina swoje robi i wszystko odbywa się płynnie, od niskich obrotów i bez myśli "zdążę czy nie zdążę". Mam DSG (które nota bene również polecam), więc wiązało się to jedynie z może centymetr głębszym depnięciem gazu. Na codzień jeżdżę dość żwawo i ten silnik naprawdę daje radę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Big WojtekA tak z innej beczki: Wszyscy gadają jaki to awaryjny silnik. Ile osób miało poważne problemy? Wszyscy gadają o terkotaniu przy rozruchu(napinacz) ale czy komuś rozwalił się silnik? Czy ktoś musiał władować jakąś większą kasę na naprawę?
OCP to jedno z liczniejszych forów w Polsce ale, nie zauwazyłem powaznych awarii ( może niedoczytałem)kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Na forum było już sporo informacji, odnośnie Octy z 1.4 TSI. Moja wyprodukowana została pod koniec czerwca 2011 r. i - odpukać - na razie sprawuje się wzorowo. Co prawda przejechałem dopiero nieco ponad 17.000 km (60% trasa / 40% miasto), ale na razie mogę stwierdzić, że żwawość i moc silnika do normalnej jazdy są wystarczające, a spalanie - zadowalające. Oczywiście chcąc sobie dynamicznie pojeździć, spalanie rośnie, ale na razie ogólne średnie spalanie mam na poziomie 6,6 l/100 km. Auto bardzo pakowne, wygodne, rozrząd póki co niczym nie straszy :diabelski_usmiech
Jednak przy przebiegach ok. 25.000 km rocznie faktycznie zastanowiłbym się nad dieselkiem (o ile nie odstrasza Cię wrażliwość na jakość paliwa i dwumas). A jeżeli lubisz czuć moc pod prawą nogą i wybierasz jednak benzynę - rozważ silnik 1.8 TSI (realne spalanie pewnie jest tylko o litr większe, niż w 1.4 TSI - więc niewiele więcej, jednak w 1.8 TSI również jest dwumas...)Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Re: przymierzam się do zakupu Octavi 1.4 TSI
Zamieszczone przez gisekPOwoli przymierzam się do zakupu samochodu dla mojej coraz większej rodzinki. Niebawem dołączy do Nas kolejny domownik i nasz Kiła Pro C`eed zrobi się wtedy za mała (choć póki co jest całkiem wygodnie i przestronnie). Wypad sierpniowy Octavką szwagra tylko uwteirdził mnie w przekonaniu, że właśnie tego samochodu szukam.
Innymi slowy wybor 1.6+LPG jest o wiele lepszy z powodow ekonomicznych oraz zapewnia (jesli w ogole cos moze byc pewne) bezproblemowa eksploatacje, ale jesli bedziesz codziennie przeklinal jego mulowatosc to kupuj (lub 1.8) 1.4 tsi. Tylko pamietaj, ze ceny benzyny ida glownie do gory i przy Twoich sporych przebiegach wydatki beda spore.
Oooops - nie doczytalem. Jesli masz 140 koni, to raczej nie zamieniaj na nic wyraznie slabszego - czyli 1.6
Komentarz
-
-
Silnik jak pisałem jest 2.0 CRDI. Moment i moc są ok, wystarczają do dynamicznej jazdy nawet w pełni zapakowanym autem. Przy delikatnym traktowaniu gazem na austradzie przy prędkościach ok 120 km/h (licznikowych) spala w granicach 5 litrów (tak pokazuje komputer). NIestety elastyczność jest słaba, bo moment pojawia się przy nie całych 2 tys obr/min a kończy się jeszcze przed 3 tys obr/min. Co powoduje, że jak się chce wyprzedzać z niższych prędkości to trzeba często biegi zmieniać, bo auto powyżej 3 tys nie jedzie, a szybko wchodzi na obroty.
Diesel mnie trochę materiałami eksploacyjnymi odstrasza, oleju leje prawie 7 litrów, do tego filtr paliwa do tanich nie należy, benzyna pod tym względem wychodzi zanacznie lepiej.
Jeśli u mnie auto jeździ to sam kierowca albo jedzie cala rodzina i z reguły auto jest dobrze obciążone. Ciekawy jestem jakie jest realne splanie TSI w mieście i na trasie (bez nadmiernego ciśnięcia turbo - ja nie stosuję ciężkiej nogi).
1.8 TSI z danych katalogowych dobrze wygląda, ale nie miałem możliwości przejechania się taką sztuką w ASO na Modlińskiej. 2.0 TDI jest stosownie droższe w zakupie, a ja nie chcę aż tak drenować swojego budżetu, wolałbym doposażone auto o zosądnej dynamice dla rodziny, niż pocisk do gnania na autostradzie.
Co do fordów, nie mam o nich dobrej opinii (zwłaszcza wyposażeniowo, jakościowo) dlatego nie brałem w ogóle Focusa pod uwagę.
Komentarz
-
-
gisek, na trasie jadąc około 100 km/h pali 6 litrów. Mi wychodzi nawet mniej, ale muszę się wtedy starać.
A o miasto się nie pytaj, zależy jak długo stoisz w korkach ;-) U mnie pomiędzy 8 a 12l. Oczywiście piszę o danych z komputera.
Samochód ma w pełni wystarczające osiągi do normalnej jazdy. Jeśli masz dwójkę dzieci (tak jak ja) to pewnie już wyrosłeś z wariactw. Zresztą teraz łatwo o mandat, szkoda kasy na darmozjadów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gisekJeszcze jakbym mógł się przejechać 1.8 TSI to byłoby super, miałbym porównanie ze swoją Kiłą i Octavią 1.4 TSIBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
To dla rodziny 2+3 i Pro Ceed jest za maly ??
Jak ta druga opcja, to w mojej opinii bedzie Wam ciasno na szerokosc. Mnie meczy zapinanie fotelikow.
Zakladajac ze wyjsciowa roznica miedzy Octavia Ambiente 1.8 o ktorej pisza Ci koledzy a Superbem Active ktory naprawde ma wyposazenie wystarczajace dla wielu na poziomie 10tys, to moze warto sie zastanowic.
Z drugiej strony nie masz co liczyc na 6l w trasie tymi autami, chociaz koledzy kropelkowcy twierdza ze sie da, nie przecze moze sie da, ale jakim kosztem :lol: Pewnie Twoim Ceedem mieli by 3,8l
Najpierw budzet, potem sensowne propozycje. To ze diler mieszka za rogiem nie oznacza ze 350km dalej cena auta bedzie o 4-7tys zl nizsza i warto sie przejechac pociagiem te 4 godziny po odbior.
Ten 1.6TDI bedzie jezdzil jak 1.9TDI w Octavii i palil podobnie. Oba maja tez skrzynie 5 biegowa. Z drugiej strony do Superba te 105KM to juz tak troche za malo.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gisekwiesz to nie jest kwestia wyrośnięcia z wariactw, bo do tego kupiłbym sobie oddzielne auto. Rodzinne auto ma bezpiecznie wieźć mnie i moją rodzinę z punktu A do punktu B. Do poszalenia po torze przydałoby się jakieś STI albo Evo, tudzież dobry GieTek
1.4 TSI jeździłem tylko jeden dzień, auto ciągnie ale szału ni ma 8)
Miałem okazję jeździć 1.8TSI w octavii przez tydzień czasu po zakupie mojej sztuki i zachorowałem na ten silnik
Piszesz, że dużo robisz trasy a ten motor przy spokojnej jeździe pali ok 6,5l, a przy dynamicznej do 8l. Miasto tak jak koledzy piszą w zależności od korków
Jeżeli masz kasę, aby dołożyć do 1.8TSI to nad 1.4TSI bym się nawet nie zastanawiał, ponieważ różnica w spalaniu będzie na tyle kosmetyczna, że większe znaczenie będzie miało ile razy docisnąłeś do podłogi aniżeli faktyczne mniejsze spalanie 1.4TSI. Jeżeli rzeczywiście robisz dużo trasy to nie wiem czy realne spalanie 1.4 oraz 1.8 TSI będzie takie samo
W skrajnych przypadkach mocniejszy motor (1.8TSI) spali mniej niż słabszy (1.4 TSI) (jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że taka sama trasa wykonana w 1.6MPI i 1.8 TSI z podobną prędkością - identycznej nie da się uzyskać - owocowała tym, że 1.6MPI spalił więcej benzyny (nie LPG) niż 1.8 TSI :lol: )
Pomyśl także nad tym, że wyprzedzając najsprawniej zrobisz to właśnie 1.8TSI - nie chodzi tu o ściganie, ale o normalne wyprzedzanie na polskich drogach, gdzie im koników więcej tym lepiej, ponieważ sprawniej i szybciej to zrobisz
Decyzja należy do Ciebie :wink:
Komentarz
-
-
1.4 tsi to raczej odradzam, mam dwie takie obie zaczeły sie dość problematyczne przy przebiegu 26-30 tys. Realne spalanie- wg kompa na odcinku 26 tysi to 8,5 litra.Jezeli do jazdy jak Warszawa to minimum 9-10 litrów wychla. Po pierwsze obie biorą olej - prawdopodobnie turbina przepala trochę. Okres międzyprzegladowy 30 tys to bajka - jak chcesz zarżnąć silnik to możesz próbować. To podobny eksperyment jak FSI tylko jeszcz ebardzie eksperymentalny na cholernie nieprzetestowanym oprzyrządowaniu.
Komentarz
-
-
gisek, nie zawracaj sobie głowy dieslami.25 kkm rocznie to nie przelot dla klekota.z ekonomicznego punktu widzenia zakup ropniaka w Twoim przypadku nie ma sensu.
trwaj przy opcji benzynowej i nie daj zwieść się na manowce.
zobacz u mnie w podpisie jakie są spalania po trasach.policz,przekalkuluj i zadecyduj.dieslem robię 60kkm roczne a benzyną 20kkm
Komentarz
-
-
Koledzy od CAXA, zacznę Was podejrzewać o malkontenctwo :lol:
Moja CAXA:
1. na austotradzie pomyka tylko lewym pasem, prawy za wolny,
2. na starcie potrafi zawstydzić nie jednego wypasionego twardziela,
3. jest przewidywalna i wygodna,
4. bezpiecznie i szybko wyprzedza,
Jak czytam teksty, że jakoś tam się toczy, to ... :hammer2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
Komentarz